Flisepest

Hos Algekvit kan vi fjerne flisepest fra din terrasse eller indkørsel effektivt og med miljørigtige produkter uden at beskadige belægningen.

Skriv til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring 70 26 10 11 og få et uforpligtende tilbud. Eller bestil en gratis prøvebehandling her

Hvad er flisepest?

Flisepest er lav, også kaldet lichener. Der findes mere end 900 forskellige arter i Danmark og forekommer oftest på steder, hvor der er begrænset sollys og fugtigt.

Direkte sollys kan fjerne den fugt, som laven er afhængig af for at overleve. Derfor ser vi typisk at flisepest gror på belægninger på nordsiden af et hus eller f.eks. under et træ, hvor der er skygge.

Fliser med flisepest
Tidligere har det ikke været muligt for den luftbårne lavsvamp at overleve det danske klima pga. svovlindholdet i vores luft. Men efterhånden som svovludledningen fra landbruget er faldet markant, har det givet optimale forhold for flisepest at gro på fliser i de danske haver og terrasser.

Flisepest ses oftest som gråhvide pletter på fliserne, men kan variere alt efter hvilken type lav. Herunder kan du til venstre se et billede, hvor en terrasse er hårdt angrebet af flisepest.

Sådan fjerner du flisepest på fliser

Den mest effektive og langtidsholdbare metode er at benytte flydende fliserens. Påfør fliserens på de ramte områder, lad den virke et stykke tid og derefter skrubbe med en stiv kost eller børste. Der afsluttes med at skylle hele området med vand.

Du kan læse mere om fliserens her

Alternative behandlinger

Sand
Det er også muligt at slibe fliserne ved at påføre fugesand på overfladen, og derefter feje. Løsningen er ikke så effektiv som fliserens, og behandlingen renser kun overfladen. Derfor vil du stadig kunne opleve at der fremkommer flisepest, som sidder dybere i stenene.

Brun sæbe
Det er også muligt at fjerne flisepest ved hjælp af brun sæbe og knofedt. Det kræver dog meget arbejde, og det vil være en kortsigtet løsning. Derudover vil du skulle skylle efter med en stor mængde vand.

Du kan hos Bolius se en test af 4 forskellige metoder. Se mere her

Hvad skal du IKKE gøre

Eddike og kaustisk soda
Vi anbefaler heller ikke, at du forsøger dig med eddike eller kaustisk soda. Eddike kan fjerne mere end bare flisepesten, og kan helt nedbryde f.eks. betonfliser. Heller ikke kaustisk soda er en god løsning.

Højtryksrenser

Brug IKKE højtryksrenser da det kan skade fliserne, og gøre dem endnu mere modtagelig for lavvækst, mos og alger. En højtryksrenser gør ofte belægningen mere ru, og giver optimale vækstforhold for pesten.

Tips til forebyggelse

Det er ikke muligt at forebygge fuldstændig mod det, men der er flere tiltag, der kan gøres for at holde det nede.

  • Hold flisearealerne rene for blade og ukrudt løbende.
  • Læg sand eller grus over flisebelægningen i vinterhalvåret.
  • Benyt evt. en presenning. Men sørg for at den er ordentlig fastspændt.
Flisepest fjernelse før og efter

Behandling og rens af flisepest

Algebehandling

Ved en algebehandling fordeles algefjerner over fliserne. Flisepest, alger og mos bekæmpes nu effektivt i samarbejde med regnvand over en periode. Resultatet ses altså ikke med de samme, da algefjerneren skal arbejde over et par uger.

Rensning af fliser

Det er vigtigt at overfladen på fliserne, ikke tager skade. Derfor udføres en skånsom og effektiv rensning med en specielmaskine. Dette udstyr ødelægger ikke overfladen på belægsstenene og havefliserne, som en højtryksspuling ville gøre.

Afsluttende Imprægnering

Med en imprægnering vil nye eller rensede fliser være vedligeholdelsesfri, og behandlingen forlænger også levetiden betydeligt.

Overfladen på fliserne bliver vandafvisende og frostsprængninger minimeres. imprægneringen trænger helt ind i stenene, og beskytter mod fremtidige angreb af smuds og flisepest.

 

Vi har stor erfaring med at fjerne flisepest, og kan tilbyde alle former for fliserensning effektivt, professionelt og ikke mindst miljørigtigt. Vi garanterer dig et flot og vedvarende resultat. Uden flisepest.

Vi kan tilbyde at rense dine fliser fra februar til november, dog ikke når der er risiko for frost. Desuden kan vi garantere dig Danmarks laveste pris. Skulle du finde et bedre tilbud på tilsvarende arbejde, matcher vi det naturligvis.